Castelul Teleki de la Gornești

Castelul Teleki de la Gornești


Program

Închis
Vezi programul

Address

DN15, Gornești 547280, Romania

Despre

Istoria de peste șapte secole a comunei Gornești se împleteşte cu numele moşierilor ei. Actualul castel este o impunătoare clădire barocă de secol XVIII și a fost ridicat între anii 1771-1778 pe locul unei foste cetăți medievale din ordinul noului proprietar Mihai Teleki care și-a dorit un impunător castel pentru familia nobiliară.

Castelul în stil baroc pur transilvănean, construit în stil Grassalkowich, după planurile arhitectului Mayerhoffer. Farmecul castelului stă în cele 52 de camere și 365 de ferestre ale sale, simbolizând zilele anului. Planul castelului este sub forma de U, cu cupola centrală înaltă deasupra sălii de recepție. Aripile palatului formează o curte de onoare amplă, orientată spre parc. Decorația fațadelor este simplă, singurul care primește mai multe ornamente fiind pavilionul central. Acesta este decorat pe fațada principală cu pilaștri dubli cu capiteluri ionice și ferestre în arc, decorate cu ornamente rococo, deasupra cărora se află câte o altă fereastră, de formă ovală. Bolta sălii de recepţie – încăperea centrală a castelului – este pictată cu motive florale specifice ultimei părţi a secolului al XIX-lea.

Cea mai frumoasă parte a castelului o reprezintă salonul mare de la etaj, unde s-a păstrat tencuiala originală, cele două sobe de porțelan alb în stil rococo și trei candelabre. Blazonul familiei, la fel ca şi în cazul altor castele nobiliare maghiare, este încrustat deasupra ușilor de la intrare și a balconului.

Parcul castelului era de inspiraţie franceză la început, pentru ca din secolul al XIX-lea să fie transformat în unul împrumutat din cultura englezească, profitându-se de atmosfera istoricistă dată de vechiul șanț de apărare alimentat cu apa din râul Mureș al castelului medieval.

În parcul palatului au fost adăugate 11 statui ce se împart în două categorii: 7 sculpturi reprezentând zeități ale Antichității, iar 4 reprezintă tipuri umane satirizate din istoria Franței. 9 dintre ele se mai păstrează astăzi în parcul palatului, însă într-o stare avansată de degradare. Cel mai cunoscut membru al familiei este însă contele Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei şi fondator al bibliotecii Teleki din Târgu-Mureş.

În 1949 ansamblul a fost naționalizat iar în 1956, după o epidemie de tuberculoză, a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. Interiorul păstrează însă sobele, candelabrele, tâmplăria, stucaturile originale și câteva piese de mobilier și decorațiuni.

Retrocedat în 2006, a intrat în posesia urmașilor familiei Teleki abia în 2011, pentru ca acum să fie restaurat treptat, după posibilități, și introdus în circuitul turistic. Ansamblul este vizitabil în orice zi a săptămânii, nu se percepe o taxă de intrare, iar doritori pot dona pentru a contribui la restaurarea parcului și palatului.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Castelul Regal de Vânătoare Lăpușna

Castel

Castelul Rákóczi-Bornemisza de la Gurghiu

Castel

Castelul Kendi-Kemény din Brâncovenești

Castel