Castelul Rákóczi-Bornemisza de la Gurghiu

Castelul Rákóczi-Bornemisza de la Gurghiu


Program

Închis
Vezi programul

Address

Gurghiu 547295, Romania

Despre

La 13 km de Reghin, în centrul localității Gurghiu, chiar la poalele Dealului Cetății întâlnim ansamblul Castelului Rákóczi-Bornemisza. Începuturile castelului le regăsim în timpul principelui Gheorghe Rákóczi I (1593-1648), care a dorit să realizeze o reședință mai accesibilă în timpul partidelor de vânătoare la care adesea participa în Munții Gurghiului.

Din 1717 este concesionat vicecancelarului Ioan Bornemisza și urmașilor acestuia pe o perioadă de 99 de ani. Familia Bornemisza învestește în domeniul pe care îl administra ridicând noi clădiri în jurul castelului: în anul 1740 se construiește capela cu plan elipsoidal, rar întâlnită în Transilvania. Între anii 1754-1756 se reconstruiește moara de hârtie ce a funcționat până în 1872, în plus se înființează o glăjărie și o manufactură de porțelan.

Revoluția de la 1848 nu a ocolit nici Domeniul Gurghiului. Castelul este asediat de către iobagi, multe bunuri fiind distruse. Familia reface clădirile, constrânsă fiind de faptul că trebuia înapoiat. La expirarea contractului de arendare, familia Bornemisza a refuzat să restituie domeniul, cerând plata tuturor investițiilor făcute, în consecință statul austriac intentează proces împotriva acestora. Procesul va dura 27 de ani, iar în 1869 cele două părți cad la învoială, familia Bornemisza obligându-se să înapoieze domeniul până la sfârșitul anului 1870.

Începând cu 1880 domeniul este folosit direct de către stat, castelul și anexele trecând printr-un proces de renovare pentru transformarea ansamblului într-un castel de vânătoare pentru prințul succesor Rudolf de Habsburg.

După drama de la Mayerling, când prințul moștenitor se presupune că s-a sinucis în cabana de vânătoare, se schimbă destinația castelului, acesta devenind Școală de brigadieri silvici în anul 1893. Castelul Rákóczi-Bornemisza se află în custodia Muzeului Județean Mureș.

În fiecare an, de „Ziua Porților Deschise”, se organizează ateliere de pedagogie muzeală prin care participanții au ocazia de a descoperi istoria castelului.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Castelul Regal de Vânătoare Lăpușna

Castel

Castelul Teleki de la Gornești

Castel

Castelul Kendi-Kemény din Brâncovenești

Castel