Despre Reghin

Reghinul, unic prin frumusețea și istoria sa, este supranumit „Orașul viorilor”, marile săli de concerte din lumea întreagă răsunând de acordurile viorilor create aici. Născuţi cu darul de a modela cel mai nobil instrument muzical, vioara, lutierii reghineni, fie ei români, maghiari sau saşi, au devenit celebrii datorită artei şi sensibilităţii cu care se practică acest meşteşug.

Reghinul, în sine, este un oraş ce merită vizitat, dar poate constitui şi un punct de plecare pentru diverse drumeții în munții Călimani și Gurghiu și pentru vizitarea atracțiilor turistice din zonă: precum peșterile de mulaj din munții Călimani, zona Andreneasa, vârful Scaunul Domnului, unul dintre cele mai cunoscute puncte turistice ale defileului Mureș. Reghinul se află la doar 5 km în aval de zona balneară Ideciul de Jos și la o distanță de 25 km de Băile Sărate Sângeorgiu de Mureș.

Reghinul poate de asemenea reprezenta un punct de pornire spre cele patru castele din zonă: castelul Kendy-Kemény în stil Renascentist din Brâncovenești, castelul Teleki în stil baroc transilvănean de la Gornești, castelul de vânătoare de la Lăpușna, castelul Ráckóczi Bornemisza de la Gurghiu.

La 14 km de Reghin se află comuna Gurghiu care înfloreşte la începutul lunii mai odată cu Poiana Narciselor, arie protejată întinsă pe o suprafaţă de trei hectare. O altă rezervaţie naturală în Gurghiu este Pădurea de Stejari Seculari Mociar care se întinde pe o suprafaţă de 48 ha cu stejari a căror vârste variază între 400-500 ani.

Date geografice

Municipiul Reghin este situat la confluența râului Gurghiu cu râul Mureș, la 46°46ˈ33ˈˈ latitudine nordică și 24°42ˈ30ˈˈ longitudine estică și are o populație de 36.398 de locuitori. A fost ridicat la rangul de municipiu în 1994 și este al doilea oraș ca mărime din județul Mureș, având o suprafață de 5609 ha.

Orașul este traversat de calea ferată 405 Târgu Mureș-Deda, precum și de drumurile DN15 Târgu Mureș-Deda, DN 15 Târgu Mureș-Toplița, DN 15A Reghin-Bistrița, DN 16 Reghin-Cluj-Napoca. Față de Târgu Mureș, Reghinul se află la o distanță de 32km, față de Cluj Napoca la 104 km, de Bistrița la 63 km, de Toplița la 70 km, de Sovata la 40 km iar de Lăpușna la 42 km.

Localizare pe hartă

Date Climatice

Clima localităţii este continental-moderată. Temperatura medie anuală oscilează între 5,5 ºC și 7,5 ºC, cu ceva mai mică decât în Târgu-Mureș, unde se înregistrează o medie de 8 - 9 ºC. Iernile, în general, sunt mai puţin geroase, luna cea mai rece fiind ianuarie, cu media temperaturii între -3 ºC și -5 ºC. Verile au temperaturi mai blânde, cu o medie de + 18ºC, +19ºC în lunile iulie și august.

Alte sugestii

GREEN ROUTE - Velopoteca
Personalități reghinene
Tradiții și Obiceiuri
Istoric oraș
Plata parcării