Motive să vizitezi orașul nostru

Motive să vizitezi orașul nostru


ATRACŢII TURISTICE

Oraș al viorilor, atestat în 1228, Reghinul păstrează atmosfera unui burg transilvănean. Dezvoltat în jurul pieței centrale, azi Parcul Central, unde odinioară se desfășurau târgurile orașului, loc de desfacere a produselor realizate de meșterii breslelor atestate încă din secolul al XV-lea.

În jurul pieței centrale se desfășoară clădiri baroce, neo-clasice, secesioniste și eclectice, o parte din acestea adăpostind în vremile trecute personalități, asociații culturale și instituții care dau un farmec aparte centrului istoric.

Vizitatorii pot descoperi de la cel mai vechi monument al orașului, Biserica Evanghelică, parohia unde a slujit Petru Maior și anume bisericuța de lemn din fosta localitate Reghin-Sat, oaza de tradiție oferită de satul în miniatură al Muzeului Etnografic ‘Anton Badea’ și meșteșugul viorilor, lutieritul, arta care a dus renume mondial orașului.

UN ORAŞ MULTICULTURAL

Reghinul reprezintă un bun model de conviețuire interetnică generată de coabitarea vreme de secole a cel puțin patru etnii: germani, maghiari, români și evrei. Diversitatea de etnii și multilingvismul a generat tradiție și a creat moșteniri culturale și spirituale specifice.

Diversele evenimente din agenda culturală a municipiului Reghin reflectă în mod evident multiculturalismul cu care se mândrește urbea de pe valea Mureșului Superior. Această diversitate culturală și etnică a generat o zestre comună care este orașul.

FRUMUSEŢEA SPAŢIILOR VERZI

Pentru a vă bucura de o promenadă în aer curat, puteți alege între Parcul Tineretului, Parcul Central sau puteți face o drumeție la Pădurea Rotundă.

Parcul Tineretului a fost amenajat ca zonă de agrement începând cu a doua jumătate a secolului a 19 lea, astăzi parcul dispunând de alei de promenadă, locuri de joacă pentru copiii, complex sportiv și un ștrand care dispune de bazine de înot pentru adulți și copiii oferind un mediu curat și îngrijit astfel încât toată lumea să se bucure de soare și bună dispoziție.

Pădurea Rotundă, cel mai înalt punct al orașului (455m) este una din cele mai frumoase zone ale Reghinului, fiind un loc cunoscut de localnici și destinat activităților de recreere, sport și turism.

FRUMUSEŢILE NATURALE DIN JURUL REGHINULUI

Situat la confluența râului Gurghiu cu râul Mureș, Reghinul este un punct de plecare pentru a explora frumusețile naturale precum Rezervația de Stejari Seculari din Pădurea Mociar, cu arbori cu vârsta cuprinsă între 650-720 ani, Parcul Dendrologic situat lângă castelul Rakoczi - Bornemisza din Gurghiu, Parcul Natural Defileul Mureșului Superior ,arie protejată de interes național, Peșterile de mulaj de la Andreneasa cu aspect fabulos, vechi de peste 5 milioane de ani, Rezervația Naturală Scaunul Domnului, Everestul mureșenilor cu Vf Scaunul Domnului cu o înălțime de 1381 m.

EXCELENȚĂ ÎN DANSUL SPORTIV

În Reghin avem singura școală cu program de dans sportiv din lume, Școala Gimnazială Mirona care anual găzduiește Cupa Mirona, un concurs de referință în dansul sportiv românesc, care a adună la start sute de concurenți talentați și specialiști ai domeniului.

Renumele școlii de dans reghinene a depășit granițele țării, atât prin rezultatele spectaculoase, cât și prin seminariile și concursurile internaționale și naționale organizate de clubul sportiv Dansul Viorilor. De 15 ani loturile naționale ale României la dans sportiv se pregătesc în cele cinci săli special amenajate în complexul de la Reghin, oraș devenit Centru Național de Excelență în dansul sportiv.

Pe lângă faptul că Reghinul scrie în continuare istorie în dansul sportiv, odată cu alegerea în anul 2013 a reghineanului Gabriel Toncean ca președinte al Federației Romane de Culturism si Fitness (FRCF), Reghinul a fost poziționat pe harta culturismului național și internațional.

În perioada 1-3 mai 2015 Campionatele Balcanice la Culturism și Fitness, s-au desfășurat în premieră la Reghin, România fiind gazda evenimentului organizat de Federația Română de Culturism și Fitness.

De asemenea, Federația Română de Culturism și Fitness, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Reghin, a organizat în perioada 15-17 septembrie 2017 evenimentul „Fitness Festival” care a reunit la Reghin lotul național de culturism și fitness pentru a intra în ultima etapă a pregătirilor dedicate participării la Campionatul Mondial de Culturism și Fitness- Bistrița 2017, în perioada 10-13 noiembrie.

MICA CREMONĂ

Reghinul este cunoscut în lume sub numele de Orașul Viorilor sau, mai nou, Noua Cremonă, denumiri pe care le - a primit datorită viorilor ce se fabrică aici . În Reghin funcționează două fabrici de instrumente muzicale, dar și numeroase ateliere de lutieri iar marile săli de concerte din lumea întreagă răsună de acordurile instrumentelor create aici în "Orașul viorilor".

Producerea instrumentelor muzicale în orașul Reghin a început în anul 1951, când la Reghin a ajuns lutierul Roman Boianciuc cel care înființează în cadrul fabricii de prelucrare a lemnului din Reghin, o secție de instrumente muzicale, fiind singura secție de acest fel din țară, devenită în prezent Fabrica de Instrumente Muzicale Hora, prima fabrică de instrumente muzicale din oraș.

Venit din Bucovina, dar școlit la Praga, Roman Boianciuc este considerat cel mai dibace lutier român și fondatorul industriei lutiere din Reghin. În 1965, la Festivalul Internațional „George Enescu” viorile maestrului Boianciuc au fost apreciate de reputatul David Fiodorovici Oistrah , cunoscut în lumea muzicală ca unul din cei mai mari violoniști ai secolului XX. În anul 1992 este înființată o altă fabrică de instrumente muzicale, Gliga Instrumente Muzicale S.A ce a dus renume le orașului Reghin peste hotare iar ca o confirmare a valorii instrumentelor muzicale create aici marele violonist Yehudi Me nuhin a concertat și pe o vioară marca Gliga.

În prezent pe lângă cele două fabrici de viori din Reghin, numeroși lutieri, în ateliere lor duc mai departe tradiția fabricării viorilor, tradiție și artă care contribuie în continuare la renumele Reghinului de "orașul viorilor" sau "noua Cremonă".

Mica Cremonă

Alte sugestii

GREEN ROUTE - Velopoteca
Personalități reghinene
Tradiții și Obiceiuri
Istoric oraș
Plata parcării