GLIGA

GLIGA


Address

Str. Pandurilor, nr.120, Reghin, Romania, 545300

Website

Despre

Ca orice poveste, şi cea a Grupului de firme ‘Gliga’ are farmecul ei. O poveste închegată în jurul unui lucru pe atât de delicat, pe cât de puternic: vioara.

N-a surprins pe nimeni că această poveste s-a născut şi a evoluat la Reghin. Zona se pare că a fost binecuvântată, căci se spune că până şi maeştrii italieni Stradivarius, Amati, Guarnieri ar fi apreciat Valea Gurghiului pentru paltinul şi molidul său, locul de unde provine cel mai bun lemn numindu-se chiar Valea Italianului.

„Fiecare zi e un început. Nu poţi să te limitezi doar la momentul când am făcut prima vioară. Poate totul a început când am luat prima dată dalta în mână şi am învăţat să fac sculptură în lemn”, afirmă lutierul de renume internațional Vasile Gliga.

Au urmat apoi ani întregi de muncă şi iar muncă. Ani de speranţe. Speranţă în reuşită. După prima vioară şi primul angajat au urmat altele... Afacerea a prosperat încet, încet, mai greu la început, dar în câţiva ani s-a ajuns la prima fabrică dezvoltată din ceea ce a fost la începuturi. „O fabrică construită din mers de către cei care au venit la noi să facă viori. Oameni care şi-au dat probele de lucru pe şantier întâi şi-abia apoi în atelierul de lucru pe care şi l-au construit ei înşişi... Piaţa ne-a ales pe noi, pentru că am fost întotdeauna promţi în onorarea comenzilor şi am îmbunătăţit continuu calitatea”, subliniază Vasile Gliga.

O vioară se naşte greu, cu multă caznă, cu multă iubire, cu îngăduinţă, dar şi cu fermitate faţă de esenţa lemnoasă. După o uscare naturală a lemnului, de patru-cinci ani, urmează peste 250 de faze care trebuiesc urmate, în mare majoritate manuale: se sculptează, se şlefuieşte, se finisează, se lăcuieşte - finisajul este realizat cu pensula, cu lacuri pe bază de ulei, de cea mai bună calitate – toate etapele fiind realizate după metodele tradiţionale, care îi oferă instrumentului performanţă sonoră şi rezistenţă în timp.

Timpul s-a scurs, povestea viorii a mers mai departe, noi tehnici şi metode de lucru au fost încercate şi valorificate la Grupul de firme ‘Gliga’. Chiar dacă mai sunt voci care susţin că la o vioară trebuie să lucreze un singur om, aici oamenii s-au învăţat unii cu alţii, formează cu toţii o familie şi comunică bine în decursul procesului fabricării unui instrument, metoda de a lucra câte 4-5 într-o echipă dând cele mai bune rezultate.

Astăzi, în cadrul grupului, instrumentele muzicale – viori, viole, violoncele, contrabaşi, şi accesoriile necesare – cutii şi arcuşe, sunt produse pe toate dimensiunile, pe patru categorii calitative, fiecare instrument păstrându-şi însă unicitatea.

Instrumentele de maestru sunt produse în atelierul ‘Gliga’, fiind însoţite fiecare de un Certificat de Autenticitate. Există apoi alte trei secții: „piatra de temelie“ – ‘Gama’, înfiinţată în 1991, pentru instrumentele profesional; ‘Gems’, înfiinţată în 1997, pentru instrumentele student; şi ‘Genial’, înfiinţată în 2000, la Topliţa, pentru instrumentele şcoală. Se lucrează diferenţiat la o vioară, în funcţie de clasa acesteia, după ce lemnul a fost uscat natural minim patru ani, astfel: la un instrument de serie – 50 de ore în decursul a trei luni, iar la un instrument de maestru, 300 de ore pe parcursul unui an. Anual, se produc 36.000 de instrumente, 150 finalizându-se zilnic.

Un alt argument al succesului este preţul competitiv. Instrumentele ‘Gliga’ se adresează tuturor segmentelor pieţei, producându-se instrumente de la cele mai ieftine până la cele mai scumpe, de la 50 la 5.000 de dolari pentru o vioară.

98% din producţia de instrumente a Grupului de firme ‘Gliga’ ia calea exportului, fiind distribuite pe toate pieţele lumii – SUA, piaţa europeană, Japonia, Australia etc.

Marca „Gliga” a fost deja înregistrată şi la nivel internaţional, iar instrumentele de la Reghin se vând în toată lumea. „Ne dorim ca pe viitor instrumentele să se vândă cât mai direct, la profesorii de muzică.” Mai bine de jumătate din instrumentele „Gliga” ajung în Statele Unite ale Americii unde Cristian, fiul cel mare al familiei, a deschis o firmă, Gliga Violins USA, care vinde peste 3.500 de instrumente anual.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Bere Secera

Companie locală

Cabinet Individual de Avocatură Sorin Sabău

Companie locală

Reparații mașini de spălat Țîntar & Co.

Companie locală

Grafis Art

Companie locală

Pavio Windows & Doors SRL

Companie locală