Muzeul de Științe Naturale

Muzeul de Științe Naturale


Address

Str. Vânatorilor, 27-29, Reghin, Mures, 545300, Reghin 545300, Romania

Despre

Muzeul de Științe Naturale este situat în clădirea veche a Grupului Școlar „Lucian Blaga”, lângă bibliotecă. Sunt expuse animale provenite din foarte multe regiuni ale globului, oferind astfel un bogat material didactic pentru elevi. De asemenea, alaturi de Muzeul Etnografic, este un punct de atracție pentru turiștii străini care vizitează orașul.

Muzeul a fost înființat în anul 1951 de ornitologul Ștefan Kohl. Exponatele provin din schimburi cu alte muzee din ţară sau străinătate (America de Sud) sau de la vânători, şi cuprinde 2355 de specii de păsări şi 165 de specii de mamifere împăiate şi naturalizate, ce folosesc la scrierea lucrărilor ştiinţifice sau a diverselor articole pentru reviste de specialitate.

Muzeul se află de ani buni în grija fiicei adoptive a ornitologului, Agneta Markus, în timp ce casa în care a locuit Ştefan Khol de pe strada Aurel Vlaicu, azi trăieşte fiul adoptiv al familiei Khol, Ştefan Szabo. O casă care ar putea constitui un punct de atracţie pentru turiştii străini pasionaţi de ornitologie care ne vizitează orasul, prin biblioteca bogată în studii extrem de valoroase, exponate de păsări împăiate, manuscrise, notiţe şi corespondenţa cu o serie de ornitologi din ţara şi străinătate a reghineanului.

Ştefan Kohl a fost cel mai renumit specialist în împăierea şi naturalizarea păsărilor din Reghin şi împrejurimi care, deşi a absolvit doar patru clase de gimnaziu săsesc, a ajuns la maturitate să vorbească 7 limbi, în anii 60-70 să facă biopsia la sute de specii de păsări din Europa şi chiar să pună pe partituri muzicale trilurile mai multor păsări pe care le-a înregistrat ani de zile pe benzi de magnetofon.

În 1976 a reuşit performanţa de a împăia sub lupă chiar şi păsări Colibri (cea mai mică pasăre din lume) aduse din America de Sud.

Reghineanul împăia anual aproape 300 de păsări din ţară, însă la cerere a împăiat şi alte specii rare din zone tropicale sau din zone reci, începând de la bufniţă polară sau leu, la maimuţă ori pasăre flamingo, şi nu în ultimul rând, a fost singurul taxiderm care a naturalizat cele mai importante trofee de urs, cerb şi râs vânate pe Valea Gurghiului de Nicolae Ceauşescu (secretar general al Partidului Comunist Român şi şeful de stat al Republicii Socialiste România în perioada 1967-1989) şi Chivu Stoica (prim-ministru al României în perioada 24 martie 1965- 9 decembrie 1967) fără a fi membru de partid.

Sursă informații: http://viselenuautermenlimita.ro/in-amintirea-lui-stefan-kohl-ultimul-om-de-stiinta-autodidact-din-transilvania/

Photo Gallery

Alte sugestii

Muzeul Etnografic "Anton Badea"

Muzeu