Castelul Kendi-Kemény din Brâncovenești

Castelul Kendi-Kemény din Brâncovenești


Program

Închis
Vezi programul

Address

Brâncovenești 547130, Romania

Despre

La mică distanță de municipiul Reghin, în localitatea Brâncovenești se află castelul Kendi-Kemény, o bijuterie în stil renascentist din Transilvania. Ansamblul arhitectonic a fost construit în secolul al XV- lea de către familia Losonczi, iar în următorii ani proprietarii s-au schimbat de mai multe ori.

În anul 1610 castelul se găsea în proprietatea lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei, mai târziu devine domeniul lui Gheorghe Rákóczi I, pe urmă a lui Gheorghe Rákóczi al II- lea care îl lasă moștenire împreună cu cele cinci sate din jur consilierului său Ioan Kemény, viitor principe al Transilvaniei. Din acel moment timp de 300 de ani castelul rămâne în proprietatea familiei Kemény.

Castelul are un plan pătrat cu curte interioară și turnuri pe colț, dintre care două de dimensiuni mai mari și două mai mici. Clădirea a căpătat forma renascentistă în cadrul lucrărilor din anul 1537, respectiv 1555. Ancadramentele ferestrelor actuale fac parte dintre elementele renascentiste rămase. Castelul este restaurat în anul 1816, iar lucrările sunt conduse de Möller István, atunci adăugându-se bastionul mare, iar deasupra intrării un balcon pe console de piatră. În parcul castelului se află Masa Helikon, o masă sculptată în anul 1935, în memoria lui Kuncz Aladar, membru al cenaclului literar Helikon. În jurul mesei din grădină erau ținute în fiecare vară evenimentele cercului Helikon. În anul 1948 castelul a fost naționalizat, iar până în anul 2014 a găzduit Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Brâncovenești.

La sfârșitul lunii septembrie 2014, castelul a ajuns în posesia familiei Kemény, iar de atunci este deschis pentru public.

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Castelul Regal de Vânătoare Lăpușna

Castel

Castelul Teleki de la Gornești

Castel

Castelul Rákóczi-Bornemisza de la Gurghiu

Castel