Chirteș Petruț

Chirteș Petruț

Producători și artizani locali


Address

Ibanesti - Dulcea, nr. 96, Ibanesti Padure, Romania, 547329

Telefon

Despre

Se naște la 11 octombrie 1947 la Ibănești, Dulcea, jud. Mureș. După terminarea școlii generale, urmează Școala Profesională Mecanică, secția motoare grele - utilaje, lucrând ca muncitor la UMTF Reghin. Învață însă, de la vârsta de 7 ani, de la unchiul său Ioan Chirteș, meșteșugul dulgheritului, efectuând diverse lucrări la acoperiș, draniță și cioplituri în lemn. Imediat după angajarea la UMTF Reghin, după programul de lucru, lucra acasă, în atelier, diferite faze ale dulgheritului.
Prin anii 70, supărat de amploarea pe care o cunoaște în lumea satului construcția gardurilor de fier, se hotărește să construiască porți și stâlpi încrustați și sculptați din stejar, cu motive tradiționale, reușind să aducă poarta de lemn românească în arhitectura Văii Gurghiului.
După pensionare, își dedică tot timpul dulgheritului, construind nueroase case și biserici (nici nu le mai știe numărul), în Sălaj, Bihor, Satu Mare, Cluj, Mureș. Dintre toate lucrările, cea mai prețioasă pentru meșter este biserica de lemn de la Mănăstirea Nima Râciului (jud. Mureș) și biserica de lemn de la Bucin (Fâncel), construită pentru satul alegoric al Văii Gurghiului, în care se desfășoară anual festivalul de datini și obiceiuri. Biserica este construită din lemn de brad, iar ușa, iconostasul și strănile din lemn de frasin. Decorul folosit este vița de vie, strugurele, cârligul, romburile, triunghiul. etc.

Alte sugestii

Ferma Apicola Albinuza

Producători și artizani locali

Săpun natural Gabrielle

Producători și artizani locali

Alexandrina Biriș

Producători și artizani locali

Szasz Friderich

Producători și artizani locali

Simon Jozsef

Producători și artizani locali