Casa de Cultura a Tineretului "George Enescu"

Organizatori de evenimente


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Strada Republicii, Nr.2, Reghinul, Romania, 545300

Despre

Infiinţată la începutul anilor 1980, când Comitetul Central al U.T.C. investea în mişcarea de tineret a României, Casa de Cultură a Tineretului *George Enescu*, fostul Club al Tineretului, s-a organizat în imobilul Cinematografului *Victoria*.

De peste 30 de ani, această instituţie a susţinut viaţa culturală reghineană, dezvoltând activităţi specifice tinerilor, dar nu numai, devenind prin bogata sa prezenţă cultural-educativă, una din importantele instituţii ale municipiului, conectată permanent la nevoile de împlinire şi dezvoltare spirituală, prin actul artistic diversificat pe care îl promovează.

Incă de la înfiinţare, evoluţia instituţiei a fost ascendentă ( excepţie făcând o perioadă de câţiva ani după revoluţie, până când imobilul a trecut sub tutela Primăriei Reghin şi a Consiliului Local), îmbogăţind prin descoperirea şi dezvoltarea personalităţilor tinere dotate cu talent, si prin organizarea unor activităţi de nivel local, dar şi naţional, patrimoniul său şi al regiunii în care fiinţează.

Activităţile organizate şi găzduite aici sunt diverse, oferind populaţiei posibilitatea de a-şi petrece nu numai timpul liber în mod plăcut, ci şi posibilitatea reconversiei profesionale, prin cursuri ale Universităţii Populare, sau prin educarea aptitudinilor unor tineri talentaţi, în drumul spre desăvârşire artistică (solişti de muzică populară, folk, dansatori, actori, recitatori, etc.).

In acest imobil a concertat la sfârşitul anilor 1927 ilustrul compozitor George Enescu, motiv pentru care prin Hotărârea Consiliului Local Reghin din anul 2002, instituţia îi poartă numele.

Reghinul se bucură de faptul că are două case de cultură, ultimii ani dovedind că nu a fost o investiţie inutilă a conducerii oraşului, fiecare dezvoltându-şi activităţi care să le reprezinte. Casa Tineretului a organizat Festivalul National de Folclor *Flori de pe Mureş* - XIV ediţii, Festivalul de Muzică Folk *Prima iubire* - IV ediţii, *Preludiul primăverii* - concurs judeţean de creaţie ( poezie şi eseu), adresat elevilor, Atelierele Thaliei – concurs judeţean de teatru pentru elevi, *Steluţa de argint* - concurs judeţean de interpretare muzicală, tot pentru elevi, tabăra de creaţie *Muntele vrăjit*, VIII ediţii, *Bate Vântul, cântă frunza*, concurs al rapsozilor populari, *Hora din străbuni* - concurs de dansuri populare româneşti, *Floare de nu mă uita* - concurs de dansuri populare maghiare, *Lumină lină din lumină* - festivalul colindului pascal, etc.

Făcând o incursiune în istoria locală menţionăm că, alături de şcoli, bibliotecă, societăţi şi asociaţii culturale înfiinţate la Reghin , casele de cultură s-au impus ca o necesitate, actul artistic, creator, emoţionant, fiind preferat de publicul spectator şi nelipsit de la nici o sărbătoare locală sau religioasă. Desele apariţii în presa locală, şi nu numai, sunt şi oglinda muncii celor din această instituţie.

Activităţile s-au adresat tuturor locuitorilor, indiferent de limba lor maternă, de etnie, sex, vârstă sau religie, beneficiind cu toţii, de toată susţinerea din partea angajaţilor.

Fiind cea mai tânără instituţie culturală din oraşul Reghin, şi dorind să se impună, a dezvoltat parteneriate cu toate celelalte instituţii surori, dar şi cu instituţiile de învăţământ. Grădiniţele şi şcolile generale preferă să-şi organizeze majoritatea serbărilor şi concursurilor pe scena noastră, beneficiind de toate dotările tehnice, dar şi de spaţii modernizate pentru repetiţii.

Alte sugestii

Casa Municipala de Cultură "Eugen Nicoara"

Organizatori de evenimente

Biblioteca Municipală Reghin

Organizatori de evenimente

Municipiul Reghin

Organizatori de evenimente

Fondul Comunitar Reghin

Organizatori de evenimente

Casa de Cultura a Tineretului "George Enescu"

Organizatori de evenimente